יום שני, 22 ביולי 2024
שיכלול מיומנויות וכישורי חיים בגן המשחקים

הכנה לכיתה א' בגן המשחקים

רגע לפני שמסתיים החופש הגדול, והילדים, והוריהם הולכים נרגשים לכיתה א', בחרתי להעלות בפניכם כמה פעילויות שניתן לעשות בגן המשחקים, העשויות לתרום לילדים הצעירים לשיפור מיומנויות בית ספריות, גם כשהם כבר בכיתה א'.

המעבר מהגן לכתה א' הוא מעבר דרמטי לילדים. הוא מעבר ממסגרת ששמה דגש על משחק וחברתיות, למסגרת ששמה דגש על לימודים והישגיות, אך למרות הדגש השונה בשתי המסגרות, ישנם הוגי דעות, חוקרים, אנשי חינוך ואנשי טיפול, הרואים את הקשר ההדוק בין משחק ללמידה. הקשר הזה הוא עיקר המוטיבציה שלי לחקור ולגלות את הפוטנציאל הטמון בגן המשחקים, ולספק לכם, ההורים, כלים נגישים למצות את 'האוצר שמתחת לנדנדה'.

בנג'מין פרנקלין אמר: "מִשְחֲקים משַמְנים את גלגלי הגוף והשכל"

מוכנות אמיתית לכיתה א' מתרחשת לאורך כל שלבי ההתפתחות המוקדמים של הילד. מוכנות לכיתה א´ אינה מתבטאת רק בלימוד קריאה, כתיבה וחשבון, אלא מתייחסת להתפתחות תקינה של מערכת החושים, התנועה והתיאום ביניהן. מערכת זו היא הבסיס ליכולתו של הילד לתפקד בחיי היום יום – לרוץ, לשחק, ליצור, ללמוד, להכיר את הסביבה שלו, להבין יחסים במרחב ולהרגיש בטוח.

תרומת הסביבה למוכנות לכיתה א' היא משמעותית ביותר. תפקידה של סביבה מזינה, תומכת, מגרה ומאפשרת, הוא ליצור תנאים מקדימים של מוכנות לעליה לכיתה א', לדוגמא אוצר מילים רחב, חשיבה מופשטת, דמיון, משחק ומוטוריקה עדינה וגסה.

גן המשחקים הוא אחת הסביבות החשובות ביותר עבור הילד מחוץ לביתו והוא נהיה משמעותי יותר ככל שהצטמצם שטח התנועה של הילדים, בעיקר בסביבה העירונית. גן המשחקים הוא אמצעי ללימוד הסביבה, ומאפשר לילדים לעסוק בפעילות מוטורית, בתיאום בין חושים ומוטוריקה, ובמפגשים חברתיים ספונטניים. גן המשחקים מציב בפני הילד אתגרים ואמור לאפשר לו להתפתח באופן הדרגתי בהתאם לשלבי ההתפתחות שלו.

גן משחקים המתוכנן על פי שיטת 'הגן החכם', משפיע על זמן השהייה של הילדים בגן, מעודד, משפר וממנף את ההתפתחות המוטורית, הרגשית, החברתית והקוגניטיבית של הילדים, ובכך גורם להם להיות פעילים יותר ובריאים יותר.
כל צורות המשחק חיוניות לילדים, אך המשחק החופשי, כמו זה שמתרחש בגן המשחקים, הוא סוג המשחק התורם באופן המשמעותי ביותר לילדים.

מבחינה מוטורית

אחת הדרישות העיקריות בבית הספר, היא לשבת ליד שולחן במשך כ-45 דקות ברציפות.

ילדים שטונוס (מתח) שרירי הגוף שלהם נמוך (בשפה עממית נקרא "חגורת כתפיים חלשה") יתקשו לשבת באופן זקוף ליד השולחן, הם יראו שמוטים, יזוזו הרבה וישבו בתנוחות לא קונבנציונליות.

חולשה בחגורת הכתפיים עשויה להתבטא גם בקושי במשחקי כדור, בנשיאת חפצים, ובפעילויות של מוטוריקה עדינה כמו כתיבה, ציור, גזירה, נגינה.

חיזוק שרירי חגורת הכתפיים מאוד חשובה לילד בגיל הזה, וניתן לעשות זאת בגן המשחקים על ידי "הליכת ידיים" על סולם אופקי, תלייה על המתח למשך מספר שניות, אחיזה (בידיים) בקורת שיווי משקל וקפיצה עם שתי רגליים צמודות לצד השני של הקורה וטיפוס על מוט כבאים שהוא אתגר גדול לילדים וחשוב לעודד אותו לכך.

בנוסף לחיזוק חגורת הכתפיים, נמצא במחקרים כי יש קשר בין פעילויות יציבותיות, כמו שמירה על איזון (שיווי משקל) ותיאום של תנועות, לבין מוכנות לדרישות הלימודיות של כיתה א' ולכן יש להרבות בפעילויות הדורשות איזון, כמו הליכה על קורה, הליכה על גשר מתנדנד ועוד.

מבחינה חברתית

גן המשחקים מהווה כר פורה ללמידת חוקי התנהגות ומיומנויות חברתיות, למידה זו היא תוצאה של נוכחות ילדים נוספים בסביבת הילד. הילד לומד לוותר, לעמוד בתור, לעזור, להתחשב, לקבל את השונה, הוא לומד לפעול בשיתוף פעולה, הוא לומד סבלנות וסובלנות כלפי ילדים אחרים. במהלך המשחק, יש לילדים הזדמנות לעריכת שיחות וויכוחים, לציות לחוקים ולקיום משחק הוגן, הזדמנות לקבלת החלטות, לעצמאות, לשיפוט.

מומלץ לאפשר לילד לפתור קונפליקטים בעצמו, לעודד משחק ושמירה על חוקי המשחק, לאפשר לו ליצור קשרים חברתיים, ולהתנסות בדחיית סיפוקים (לחכות בתורו לנדנדה, למשל).

מבחינה רגשית

המשחק המשותף בגן המשחקים מחזק את הקשר בין הילד להורה ומאפשר תקשורת זורמת. תוך כדי המשחק הילד מתנסה, מאתגר את עצמו, לומד מַהן היכולות שלו, מתמודד עם פחדים, הוא לומד שמותר לו לנסות, לטעות ולהיכשל.

"כישלון הוא רק הזדמנות להתחיל מחדש בדרך נבונה יותר"   הלן קלר

רצוי לאפשר לילד עצמאות, לעודד את פיתוח הדמיון והיצירתיות, ולהדגיש בפניו את השיפור העצמי ואת היכולת האישית.

מבחינה קוגניטיבית

ההתנסויות המשחקיות של הילד חשובות מאוד ללמידת גבולות הגוף, תפיסת המרחב שבו הוא נמצא, למידת יחסים, עומק, מרחקים, כיוונים, זמן, פתרון בעיות, ועוד.

חשוב לדבר אל הילד במונחים מרחביים כמו: מעל/מתחת, בחוץ/בפנים, למעלה/למטה, ימין/שמאל, רחוק/קרוב וכו'.
ההתמצאות במרחב מתפתחת עם הבנת היחסים הקיימים בין גוף האדם והעצמים במרחב. ככל שירבה הילד בהתנסות ביחסים, תתפתח התפיסה שלו והוא ילמד לנתח את מראה העיניים לשם התמצאות במרחב.

בגן המשחקים הילד יכול לזהות צורות גאומטריות בסיסיות הנמצאות במתקנים: פירמידה, גליל, מלבן, קו ישר, קו מעוקל, גלי, זיגזג…

הילד יכול להתנסות בספירת שלבים של סולמות או  אנכים של מעקות, גם בסדר עולה (אחת, שתיים, שלוש, …) וגם בסדר יורד (…, שלוש, שתיים, אחת).

מומלץ לקרוא למתקנים בשמם, לפרק את המילים להברות, ולאתגר את הילד במציאת מילים שמתחרזות, כמו "נדנדה – אגדה"

ניתן לשחק עם הילד "מצא את ההבדלים", בין שתי מגלשות למשל, או נדנדות, תוך התייחסות לצבעים, חומרים, גבהים, שיפועים, כיוונים.

לסיכום, גן המשחקים הוא סביבה אידיאלית עבור הילדים לפיתוח כישורים ומיומנויות שיעזרו לילדים בכיתה א' ויתרמו לו בכל תחומי ההתפתחות.

"משחקים היום – מצליחים מחר!" [יערה בשן חכם]

בהצלחה בכיתה א' !

רוצים להכין את הקרקע ללמידה אפקטיבית בבית הספר?

התכנית  היחידה בישראל שנותנת כלים מעשיים לבניית היסודות הדרושים ללמידה ולפיתוח כישורי חיים, בגישה משחקית ומהנה בגן המשחקים, בלי לשבת וללמוד, ובלי מחברת ועיפרון, שאפשר להתחיל כבר בגיל 3 ובמהלך כל השנה!

אודות יערה בשן חכם

חוקרת, יועצת, מרצה, מומחית בתכנון פדגוגי של גני משחקים בשיטת 'הגן החכם' הממוקדת בצרכי הילדים, ומחברת הספר "האוצר שמתחת לנדנדה" – ספר ההדרכה היחיד בעולם העוסק בפיתוח כישורי חיים בגן המשחקים. המטרה של יערה לחשוף בפני הורים ואנשי חינוך את הפוטנציאל ההתפתחותי בגן המשחקים ולספק לרשויות, כלים לתכנן סביבות משחק חוויתיות, המאזנות בין בטיחות להתפתחות.

בדקו גם

אהבה בפשוטות - להתרגל לאהוב

להתרגל לאהוב – מהי באמת אהבה?

מהי אהבה? שמעיה דוד, מחבר הספר "אהבה, בפשטות", מציע תשובה מפתיעה שקשורה להרגלים שלנו.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פתיחת צ'אט
1
תקשרו איתנו בוואצאפ
צ'אט עם 'משפחה בהשראה'
היי. איך נוכל לעזור לך?